Waar nu onze vijver gelegen is, stond vroeger een steenfabriek. “De Steenoven”geheten. Uit de leem/klei van het bedrijventerrein werden bakstenen gebakken. Door deze activiteiten ontstond er een grote afgraving met een diepte van zo’n 15meter en een oppervlakte van zo’n 3 a 4 hectare. Aan de boskant liep vroeger een treintje dat er voor zorgde dat het opgezogen zand op de plaats van bestemming kon komen, om vervolgens via lopende banden naar de steenfabriek te worden getransporteerd. Na het sluiten van de steenfabriek, heeft de Gemeente Nuenen het terrein overgekocht. Aan de kant waar nu de 2 huizen zijn gevestigd was vroeger een ondiep gedeelte. Hier liepen 3 zanddammen dwars over de vijver.
Onze vijver was ooit een vuilstortplaats. Vanaf de kant van Enode tot halverwege onze vijver is gestort. Enkele jaren later is de gemeente gestopt met storten op onze vijver en heeft men besloten om de vijver weer af te graven. Het afgegraven vuil is gebruikt om de hoge bult bij het zwembad te realiseren. Toen onze vijver helemaal was afgegraven heeft men met een kleine zandzuiger tot zo’n 6 tot 10 meter diepte zand opgezogen. Hierdoor ontstond een mooie plas die door vele is gebruikt om te zwemmen (we praten hier over de jaren 50). Zelfs mensen uit Amsterdam kwamen hier om te zwemmen en om aan te sterken. Bij onze oudere leden beter bekend als de “Amsterdammertjes".
Waar nu het paaigebied in onze vijver ligt tot aan de eilandjes liep ook een dam. Ook deze dam is ontstaan door de Steenoven. Hier werd met een zelfgebouwde kraan leem uitgezogen (deze dam ligt er nog steeds een meter of 30 uit de kant). Voordien had Dhr. T. van Hout met zijn oude GMC de gele grond afgegraven. Deze grond werd gebruikt in Nuenen voor straatwerk en in de winter als strooizand. Enkele jaren later werd er een leemlaag aangebracht in de vijver waardoor de diepte werd teruggebracht tot een gemiddelde diepte van rond de 6 meter. Vanaf die tijd (1973) huurt de vereniging de vijver aan de Enodedreef van de gemeente. Tot op de dag van vandaag pacht de vereniging de vijver van de Gemeente.
De vereniging zorgt voor het onderhoud en visuitzet in de vijver.
Zo zijn er enkele mooie vis steigers gerealiseerd. Totaal zijn er 26 mooie visstekken rondom de vijver.